Μ. Χριστοδουλάκης : «Απέναντι στη μισαλλοδοξία,μία κοινωνία με συνοχή και αλληλεγγύη»

  • Το ΠΑΣΟΚ, δεν χρειάζεται να δώσει «προοδευτικά διαπιστευτήρια». Η πολιτική μας κληρονομιά μιλάει για εμάς, με τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όταν η ΝΔ ήταν στρατηγικά και με συνέπεια στην απέναντι πλευρά της ιστορίας.
  • Εμείς ήμασταν διαχρονικά, είμαστε και θα είμαστε σταθερά, με οτιδήποτε προωθεί τα προτάγματα της κοινωνικής απελευθέρωσης, ως ιδρυτικά και αξιακά της δημοκρατικής παράταξης και του ΠΑΣΟΚ. Οτιδήποτε συνδέεται με τις έννοιες της ανοιχτής κοινωνίας και του πολιτικού φιλελευθερισμού. Οτιδήποτε εισφέρει στην ισότητα και τον εμπλουτισμό των δικαιωμάτων. Οτιδήποτε άρει μορφές αποκλεισμού και διακρίσεων.
  • Απέναντι, λοιπόν, στην καθημερινή αποξένωση, τη απανθρωπιά, τη μισαλλοδοξία, την περιθωριοποίηση, το μίσος και τη βία που δοκιμάζει σήμερα, όσο ποτέ, την κοινωνία μας, είναι χρέος μας να πολλαπλασιάσουμε τις κοιτίδες αγάπης και συντροφικότητας. Να πιστέψουμε σε μία κοινωνία με συνοχή και αλληλεγγύη. Για αυτή την κοινωνία αξίζει να αγωνιστούμε.
  • Το δήθεν φιλελεύθερο «προσωπείο» της κυβέρνησης, που προσπαθεί πρόχειρα να φιλοτεχνήσει με το παρόν νομοσχέδιο, καταρρέει με κρότο, πρωτίστως από την ίδια την Ευρώπη, με βάση το καταδικαστικό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την απαξίωση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα.
Ομιλία στη Βουλή για την ισότητα στον πολιτικό γάμο 15.02.2024

Την απόλυτη βεβαιότητα του ότι το ΠΑΣΟΚ δεν χρειάζεται να δώσει προοδευτικά διαπιστευτήρια για την ισότητα στον πολιτικό γάμο, ανέπτυξε από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής κ. Μανώλης Χριστοδουλάκης και υπενθύμισε κάποιες από τις μεταρρυθμιστικές τομές που έκανε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όταν η ΝΔ ήταν στρατηγικά και με συνέπεια στη λάθος πλευρά της ιστορίας.

Ο κ. Χριστοδουλάκης στηλίτευσε την υποκριτική στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος άλλα έλεγε το 2015, μετά την ψήφο του συμφώνου συμβίωσης και διαφορετικά συμβούλεψε τους βουλευτές του να πράξουν τώρα. «Μόλις 2 βουλευτές σας πήραν το λόγο στις επιτροπές και υπερασπίστηκαν την επιλογή της κυβέρνησης. Τόσους έπεισαν τα «φροντιστήρια». Γιατί οι άλλοι μάλλον βολεύτηκαν από την προτροπή του Πρωθυπουργού, να πάνε για καφέ την ώρα της ψηφοφορίας. Που έρχεται σε πλήρη αντίφαση με τις διατυπώσεις του ίδιου, το μακρινό 2015, μετά την ψήφο του στο σύμφωνο συμβίωσης – με τις οποίες συμφωνώ απόλυτα – ότι δηλαδή οι βουλευτές δεν μπορεί να κρύβονται, πρέπει να έχουν το θάρρος της γνώμης τους. Αυτή, λοιπόν η μεταστροφή, δεν υποδεικνύει πολιτική αξιών, αλλά πολιτική εργαλειοποίηση, και ως προς αυτό θα  κριθείτε από την κοινωνία».

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ υπερτόνισε την πολιτική συγκυρία που έρχεται το εν λόγω νομοσχέδιο, σε μια στιγμή που η χώρα μας καταδικάστηκε για την απαξίωση του κράτους δικαίου από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Ένα ψήφισμα που αντί τουλάχιστον να προβληματίσει, επιστρατεύει τη γνωστή πρακτική της ΝΔ και των κυβερνητικών στελεχών να βρίσκουν «ανθέλληνες και εχθρούς της πατρίδας», για να καλύψουν τις αποκλειστικές δικές τους ευθύνες.  Φταίει κάποιος άλλος για τις παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη και τις ανεξάρτητες αρχές, φταίει κάποιος άλλος για τη συγκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών, φταίει κάποιος άλλος για την προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών για την τραγωδία των Τεμπών. Και λογικά θα φταίει κάποιος άλλος, που το δήθεν φιλελεύθερο «προσωπείο» της κυβέρνησης, που προσπαθεί πρόχειρα να φιλοτεχνήσει με το παρόν νομοσχέδιο, καταρρέει με κρότο, πρωτίστως από την ίδια την Ευρώπη».

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Χριστοδουλάκης υπεραμύνθηκε της ψήφισης του συγκεκριμένου νομοσχέδιου, τονίζοντας πως πρόκειται για μια κοινωνική πραγματικότητα. Οι άνθρωποι αυτοί ζουν ανάμεσα σας και πρέπει να πάψουν να είναι «αόρατοι», χωρίς δικαιώματα εγκλωβισμένοι στα τείχη του κοινωνικού στιγματισμού. Αντέτεινε, δε, ότι το ΠΑΣΟΚ παραμένει αταλάντευτα προσηλωμένο στις έννοιες της κοινωνικής απελευθέρωσης, της ανοιχτής κοινωνίας, του πολιτικού φιλελευθερισμού, της ισότητας και του εμπλουτισμού των δικαιωμάτων. «Οφείλουμε να μην κλείνουμε τα αυτιά μας στον ομοφοβικό λόγο και τη ρητορική μίσους από όπου και αν προέρχεται. Η εξέλιξη της κοινωνίας μας είναι δυναμική και είναι στο χέρι μας, να δίνουμε καθημερινά τις μικρές και μεγαλύτερες μάχες για να την κάνουμε όλο και πιο συμπεριληπτική. Με πραγματική ελευθερία για όλους. Για αυτή την κοινωνία αξίζει να αγωνιστούμε».

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Σας ευχαριστώ κ. Πρόεδρε,

 

Κ.κ συνάδελφοι,

 

Η συζήτηση που κάνουμε σήμερα, για την επέκταση του πολιτικού γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια, δεν πραγματοποιείται σε ουδέτερο πολιτικό χρόνο. Αλλά, υπό την βαριά σκιά του καταδικαστικού για την χώρα μας Ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την απαξίωση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα.

Ένα ψήφισμα που αντί τουλάχιστον να προβληματίσει, επιστρατεύει τη γνωστή πρακτική της ΝΔ και των κυβερνητικών στελεχών να βρίσκουν «ανθέλληνες και εχθρούς της πατρίδας», για να καλύψουν τις αποκλειστικές δικές τους ευθύνες. Πάντα για εσάς, κκ της κυβέρνησης θα φταίει κάποιος άλλος.

Φταίει κάποιος άλλος για τις παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη και τις ανεξάρτητες αρχές, φταίει κάποιος άλλος για τη συγκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών, φταίει κάποιος άλλος για την προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών για την τραγωδία των Τεμπών.

Και λογικά θα φταίει κάποιος άλλος, που το δήθεν φιλελεύθερο «προσωπείο» της κυβέρνησης, που προσπαθεί πρόχειρα να φιλοτεχνήσει με το παρόν νομοσχέδιο, καταρρέει με κρότο, πρωτίστως από την ίδια την Ευρώπη.

Γιατί δυστυχώς για εσάς, δεν χωράει παντού η απάντηση «ότι όλα κρίθηκαν στις εκλογές. 41%».

Και για να έρθω και στο θέμα του σημερινού νομοσχεδίου, όσο μάταια και αν προσπαθεί η «λειψή» ΚΟ της ΝΔ να ενδυθεί τον μανδύα του προοδευτικού, έρχεται η πραγματικότητα να την διαψεύσει.

Μόλις 2 βουλευτές σας πήραν το λόγο στις επιτροπές και υπερασπίστηκαν την επιλογή της κυβέρνησης. Τόσους έπεισαν τα «φροντιστήρια».

Γιατί οι άλλοι μάλλον βολεύτηκαν από την προτροπή του Πρωθυπουργού, να πάνε για καφέ την ώρα της ψηφοφορίας. Που έρχεται σε πλήρη αντίφαση με τις διατυπώσεις του ίδιου, το μακρινό 2015, μετά την ψήφο του στο σύμφωνο συμβίωσης – με τις οποίες συμφωνώ απόλυτα – ότι δηλαδή οι βουλευτές δεν μπορεί να κρύβονται, πρέπει να έχουν το θάρρος της γνώμης τους.

Αυτή, λοιπόν η μεταστροφή, δεν υποδεικνύει πολιτική αξιών, αλλά πολιτική εργαλειοποίηση, και ως προς αυτό θα  κριθείτε από την κοινωνία.

 

Κκ συνάδελφοι,

Το ΠΑΣΟΚ, δεν χρειάζεται να δώσει «προοδευτικά διαπιστευτήρια». Η πολιτική μας κληρονομιά μιλάει για εμάς, με τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όταν η ΝΔ ήταν στρατηγικά και με συνέπεια στην απέναντι πλευρά της ιστορίας.

  • Μεταρρύθμιση του οικογενειακού δικαίου το 1982. Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. ΝΔ όχι.
  • Κατοχύρωση της γυναικείας αυτοδιάθεσης με τη θέσπιση της άμβλωσης το 1986. Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. ΝΔ όχι.
  • Εμπέδωση της ελευθερίας στη θρησκευτική συνείδηση, με την απαλοιφή του θρησκεύματος από τις ταυτότητες το 2001. Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. ΝΔ όχι.

Τρία μόνο από τα πολλά κεντρικά ιστορικά παραδείγματα που δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ έδωσε μάχες και πέτυχε μεγάλες νίκες για την κατοχύρωση της ισότητας και της ελευθερίας, πολύ μπροστά από την εποχή τους. Απέναντι και στον τότε οπισθοδρομικό και σκοταδιστικό λόγο που έβρισκε κεντρική αναφορά στη ΝΔ.

Και για να το κάνουμε σαφές. Εμείς ήμασταν διαχρονικά, είμαστε και θα είμαστε σταθερά, με οτιδήποτε προωθεί τα προτάγματα της κοινωνικής απελευθέρωσης, ως ιδρυτικά και αξιακά της δημοκρατικής παράταξης και του ΠΑΣΟΚ. Οτιδήποτε συνδέεται με τις έννοιες της ανοιχτής κοινωνίας και του πολιτικού φιλελευθερισμού. Οτιδήποτε εισφέρει στην ισότητα και τον εμπλουτισμό των δικαιωμάτων. Οτιδήποτε άρει μορφές αποκλεισμού και διακρίσεων.

Αυτά, λοιπόν, αυτονόητα διαμορφώνουν με ταυτοτικό τρόπο, την θετική μας στάση απέναντι στα ζητήματα που αφορούν την ισότητα στον γάμο και το παρόν νομοσχέδιο.

Κοινωνική απελευθέρωση σημαίνει ότι η πολιτεία οφείλει να κατοχυρώνει την απρόσκοπτη πρόσβαση και απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παρέχοντας, χωρίς διακρίσεις και αστερίσκους, ίσες ευκαιρίες και δυνατότητες στον καθένα να καθορίσει κυρίαρχα το δικό του σχέδιο ζωής. Έτσι εμπεδώνεται η έννοια του ελεύθερου πολίτη, όπως προτάσσει το ελληνικό Σύνταγμα, ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Αλλά οφείλουμε παράλληλα να κατανοούμε, ότι αυτή η ελευθερία δεν τελειώνει με την κατοχύρωση των υποχρεώσεων της πολιτείας απέναντι στην ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, μέσω του πολιτικού γάμου. Οφείλουμε να μην κλείνουμε τα αυτιά μας στον ομοφοβικό λόγο και τη ρητορική μίσους από όπου και αν προέρχεται.

Η εξέλιξη της κοινωνίας μας είναι δυναμική και είναι στο χέρι μας, να δίνουμε καθημερινά τις μικρές και μεγαλύτερες μάχες για να την κάνουμε όλο και πιο συμπεριληπτική. Με πραγματική ελευθερία για όλους.

Δεν υπάρχουν «αόρατοι» συμπολίτες μας που διαβιούν αποκομμένοι σε μία «αόρατη» κοινωνία, εγκλωβισμένοι μέσα στα τείχη του κοινωνικού στιγματισμού. Είναι χρέος μας να γκρεμίσουμε τα τείχη αυτά και να αποκτήσουν ορατότητα όλοι όσοι σήμερα αισθάνονται ότι ζουν στο περιθώριο, ξεχασμένοι και μόνοι.

Απέναντι, λοιπόν, στην καθημερινή αποξένωση, τη απανθρωπιά, τη μισαλλοδοξία, την περιθωριοποίηση, το μίσος και τη βία που δοκιμάζει σήμερα, όσο ποτέ, την κοινωνία μας, είναι χρέος μας να πολλαπλασιάσουμε τις κοιτίδες αγάπης και συντροφικότητας. Να πιστέψουμε σε μία κοινωνία με συνοχή και αλληλεγγύη.

Για αυτή την κοινωνία αξίζει να αγωνιστούμε.

Σχετικές δημοσιεύσεις