Κ.Κ.Ε. Αιτωλ/νίας: Άμεσα μέτρα για τη διασφάλιση ποιότητας και επάρκειας του νερού σε Βόνιτσα και Θέρμο

Ανακοίνωση της ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, για την απαγόρευση και μη καταλληλότητα, αντίστοιχα, κατανάλωσης του νερού σε Δημοτικές Ενότητες των Ακτίου-Βόνιτσας και Θέρμου.

«Καλούμε να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη διασφάλιση της ποιότητας και της επάρκειας του νερού.
Ο λαός να διεκδικήσει οργανωμένα φθηνό, ποιοτικό και σε επάρκεια νερό ύδρευσης»

Έντονη ανησυχία και αγανάκτηση κυριαρχεί στις λαϊκές οικογένειες του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας ύστερα από την απαγόρευση της κατανάλωσης νερού για πόση και μαγειρική στις 4 Δ.Κ. Βόνιτσας, Μοναστηρακίου, Θυρρείου και Δρυμού, καθώς κρίθηκε ακατάλληλο, όπως επιβεβαιώνεται και από τις δειγματοληψίες και αναλύσεις που διενεργήθηκαν. Ταυτόχρονα, μετά από δειγματοληψίες βρέθηκε ακατάλληλο νερό για ανθρώπινη κατανάλωση και στην ΤΚ Σιταραλώνων του Δήμου Θέρμου.

Πολλά ερωτήματα παράλληλα δημιουργεί η μη δημοσίευση των επίσημων αποτελεσμάτων αυτών.

Όλα αυτά συμβαίνουν διότι διαχρονικά οι κυβερνήσεις, οι περιφερειακές και δημοτικές αρχές των κομμάτων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζουν το νερό, όχι ως φυσικό και κοινωνικό αγαθό, αλλά ως εμπόρευμα της ελεύθερης αγοράς, στραγγαλίζοντας τις λαϊκές ανάγκες με τι λογική του “όχι κόστος χωρίς όφελος”, που επιβάλλει το αστικό κράτος για την ενίσχυση με δις ευρώ των επιχειρηματικών ομίλων.

Τα κόμματα αυτά, με όλους τους συνδυασμούς είτε ως κυβερνήσεις είτε ως αντιπολιτεύσεις, δεν θέλουν και δεν μπορούν να λύσουν ολοκληρωμένα το πρόβλημα. Μοναδική επιλογή τους, η “ατομική ευθύνη”, το πέρασμα όλων των βαρών στην πλάτη του λαού.

Το ΚΚΕ έχει ολοκληρωμένη πρόταση, ρεαλιστική και αναγκαία, την οποία επανειλημμένα είχε καταθέσει και αναφερθεί σ’ αυτή η «Λαϊκή Συσπείρωση» στα αντίστοιχα Δημοτικά συμβούλια.

Σε σχέση με το Δήμο Ακτίου-Βόνιτσας έγινε ερώτηση (η οποία συζητήθηκε στις 19/07/2022 στο Δ.Σ. που είχε πραγματοποιηθεί στηnν Πάλαιρο) και καλούσε σε λήψη άμεσων μέτρων για την διασφάλιση της ποιότητας και της επάρκειας του νερού για τους κατοίκους της περιοχής της ΔΕ ΠΑΛΑΙΡΟΥ (Παλαίρου, Πογωνιάς και Στενού που ήταν οξυμένο το πρόβλημα τότε) αλλά και συνολικά σε όλο το Δήμο.

Μεταξύ άλλων καλούσε την τότε Δημοτική Αρχή να πάρει μέτρα έτσι ώστε να γίνονται συχνές και τακτικές δειγματοληψίες και αναλύσεις του νερού και αποτελέσματά τους να κοινοποιούνται έγκαιρα και να δημοσιοποιούνται για την ενημέρωση των κατοίκων. Όπως επίσης να διεκδικήσει την πρόσληψη του απαραίτητου επιστημονικού και εργατοτεχνικού προσωπικού στις δημοτικές υπηρεσίες, με μόνιμη και σταθερή δουλειά ώστε να καλύπτονται με ποιότητα και πληρότητα οι ανάγκες των λαϊκών οικογενειών και να εξασφαλίζεται ο συχνός έλεγχος της ποιότητας νερού.

Όμως όπως και με την προηγούμενη Δημοτική Αρχή έτσι και τώρα με την νυν Δημοτική Αρχή, η ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ της ΠΕ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ επισημαίνει ότι:
«δεν προκύπτει οργανωμένο εσωτερικό σύστημα παρακολούθησης των δικτύων υδροδότησης στο Δήμο Ακτίου-Βόνιτσας, δεν υποβλήθηκε ανάλυση επικινδυνότητας στα δίκτυα ούτε υπάρχει ικανά οργανωμένος και στελεχωμένος φορέας για την ασφάλεια του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης.»

Αντίστοιχα στην περίπτωση του Δήμου Θέρμου και την ΤΚ Σιταραλώνων, η ίδια υπηρεσία επισημαίνει, ότι: «Ο Δήμος δε διαθέτει οργανωμένη υπηρεσία για τον έλεγχο, παρακολούθηση και προστασία των δικτύων του. Η διαχείριση των δικτύων από αιρετό και κάθε Πρόεδρο Τοπικών Κοινοτήτων (όπως διαπιστώθηκε), ή ατόμων άνευ σχετικού γνωστικού αντικειμένου και εξειδίκευσης, θέτει υψηλού κινδύνου και μη αξιοπιστίας των ενεργειών διασφάλισης της ποιότητας και ασφάλειας των υδάτων ανθρώπινης κατανάλωσης.»

Αυτή είναι η πραγματικότητα και το αποτέλεσμα της δικής τους πολιτικής που στέκεται ενάντια στις ανάγκες του λαού.

Για τις λαϊκές ανάγκες, το νερό είναι φυσικός πόρος στρατηγικής σημασίας για την προστασία της δημόσιας υγείας, των οικοσυστημάτων, του περιβάλλοντος και για την εγχώρια παραγωγή και γι’ αυτό πρέπει να αποτελεί κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.

Μετά το καλοκαίρι, που η λειψυδρία βρισκόταν καθημερινά στην επικαιρότητα, ήρθε ο Σεπτέμβρης για να αποκαλυφθεί πού αποσκοπούσε όλος αυτός ο προπαγανδιστικός ορυμαγδός από την πλευρά της κυβέρνησης.

Το σχέδιο για τον «εξορθολογισμό» στην κατανάλωση και στη διαχείριση του νερού περιλαμβάνει ένα ξεχωριστό κεφάλαιο που λέγεται «αυξήσεις», με την κυβέρνηση να προεξοφλεί ότι αυτές θα είναι «στο ύψος του πληθωρισμού».

Επιβεβαιώνεται δηλαδή ότι στο εξής, μαζί με όλα τα άλλα πανάκριβα αγαθά, ο λαός θα πει και το νερό νεράκι! Όσο για τους κάλπικους τεμενάδες όλων των κυβερνήσεων στον «κοινωνικό χαρακτήρα» του νερού που «δεν αλλάζει», είναι αποκαλυπτικό το εξής στοιχείο:

Δίπλα στα …«γάργαρα» κέρδη των μεγάλων εταιρειών ύδρευσης, ο κλάδος της εμφιάλωσης γνωρίζει τη μεγαλύτερη άνθηση, με εταιρείες – μεγαθήρια, τις πιο κερδοφόρες του χρηματιστηρίου, επενδύουν στο νερό – εμπόρευμα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, προσδοκώντας πολλαπλάσια κέρδη, σε μια αγορά που το 2022 είχε τζίρο 1,32 δισ. ευρώ!

Και εδώ προκύπτει η ακραία αντίφαση: σε κατοίκους της Βόνιτσας να μην εξασφαλίζεται το πόσιμο νερό από τις πηγές της, ενώ την ίδια ώρα μονοπώλιο που δραστηριοποιείται στην περιοχή να κερδίζει από τις πηγές νερού εκατομμύρια ευρώ, από την εκμετάλλευσή του.

Η ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ καλεί τον λαό της περιοχής, απέναντι σε αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα, οργανωμένα μέσα από τους μαζικούς φορείς του κινήματος, να αντιπαραθέσει τις δικές του ανάγκες για φθηνό, ποιοτικό και σε επάρκεια νερό ύδρευσης και άρδευσης. Να διεκδικήσει ολοκληρωμένες λύσεις με κρατική ευθύνη και κεντρική διαχείριση των πηγών, σύμφωνα με τις σημερινές δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Το ΚΚΕ με συνέπεια και σε αυτή την προσπάθεια θα θέσει στην πρώτη γραμμή του αγώνα όλες τις δυνάμεις του!

Καλούμε να ληφθούν άμεσα μέτρα από τις αρμόδιες αρχές και συγκεκριμένα:

Άμεσα να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για να εξασφαλιστεί κατάλληλο νερό στους κατοίκους. Να αξιοποιηθούν οι διαθέσιμες πηγές, με σωστή υδρομάστευση και ασφαλές δίκτυο μεταφοράς, με χρηματοδότηση και υλοποίηση των αναγκαίων έργων υποδομής από τον αρμόδιο κρατικό φορέα.

Να ελεγχθεί με αξιόπιστους και ολοκληρωμένους ελέγχους, δειγματοληψίες και αναλύσεις η ποιότητα των νερών ύδρευσης, σε κάθε Δήμο και Δημοτική Ενοτήτων, σε όλο το νομό, σύμφωνα με όλες τις ισχύουσες προδιαγραφές και να δημοσιευθούν τα αποτελέσματά τους να κοινοποιούνται έγκαιρα για την ενημέρωση των κατοίκων. Να συνεχίσουν να γίνονται συχνές και τακτικές δειγματοληψίες και αναλύσεις του νερού.

Τη χορήγηση, μέχρι την επίλυση του προβλήματος, δωρεάν εμφιαλωμένου νερού στους κατοίκους της περιοχής.

Την πρόσληψη του απαραίτητου επιστημονικού και εργατοτεχνικού προσωπικού στις δημοτικές υπηρεσίες, με μόνιμη και σταθερή δουλειά ώστε να καλύπτονται με ποιότητα και πληρότητα οι ανάγκες των λαϊκών οικογενειών και να εξασφαλίζεται ο συχνός έλεγχος της ποιότητας νερού, η κατασκευή, η επέκταση, η συντήρηση και η λειτουργία των υποδομών ύδρευσης, αποχέτευσης και άρδευσης, χωρίς την εμπλοκή ιδιωτικών – εργολαβικών εταιρειών.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις