Εκπαιδευτικοί διώκονται με απειλή απόλυσης για συνδικαλιστική δράση. Αν όντως απολυθούν θα είναι «η πρώτη φορά μετά τη Χούντα που συμβαίνει σε δημόσιο σχολείο», καταγγέλλουν τα σωματεία.
Στο πόδι βρίσκονται οι εκπαιδευτικοί του Πειραιά, με τη συμπαράσταση της ΟΛΜΕ, καθώς το υπουργείο Παιδείας δρομολογεί εκδικητικές απολύσεις για καθηγητές, επειδή συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας του κλάδου.
Αν οι απειλές υλοποιηθούν, θα είναι η πρώτη φορά στη μεταπολίτευση που απολύονται καθηγητές δημόσιου σχολείου για λόγους συνδικαλιστικής δράσης καταγγέλλουν σύσσωμα τα σωματεία των εκπαιδευτικών.
Το καμπανάκι, αυτή τη φορά, χτυπάει για τρεις καθηγητές της ΕΛΜΕ Πειραιά, που παραπέμπονται στο πειθαρχικό συμβούλιο Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης (ΠΔΕ) Αττικής, το οποίο καλείται να γνωμοδοτήσει για το αν θα τεθούν σε δυνητική αργία, μετά από αίτημα του υπουργείου Παιδείας.
Η ΟΛΜΕ, η ΕΛΜΕ Πειραιά και δεκάδες άλλα σωματεία και συλλογικότητες, στέκονται ενεργά στο πλευρό των διωκόμενων συναδέλφων τους, οργανώνοντας κινητοποιήσεις σε όλη την Αττική.
Μια πρώτη δυναμική απάντηση δόθηκε χθες, με απεργιακή συγκέντρωση στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, και πορεία στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν το επόμενο διάστημα, με αποκορύφωμα την ημέρα «εκδίκασης» του πειθαρχικού των πρώτων δύο καθηγητών, Τετάρτη 24 Οκτωβρίου, στην ΠΔΕ Αττικής (Ξενίας 4 – Μετρό Μέγαρο Μουσικής)
Πρωτοφανείς διώξεις
Για «πρωτοφανείς στα χρονικά διώξεις», κάνουν λόγο συνδικαλιστικά σχήματα της ΕΛΜΕ Πειραιά και η Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών – καθώς ανάμεσα στους διωκόμενους βρίσκεται και συνταξιούχος.
«Είναι τέτοια η υστερία της κυβέρνησης που ούτε καν περιμένει την εκδίκαση των πειθαρχικών που έχουν στηθεί για συνδικαλιστικούς λόγους και βιάζεται να τους βγάλει προκαταβολικά σε αργία μέχρι να γίνουν τα πειθαρχικά», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.
«Το αμάρτημα των Δημήτρη Χαρτζουλάκη (αναπληρωτή και μέλους του ΔΣ της ΕΛΜΕ Πειραιά), Χρύσας Χοτζόγλου (συνδικαλίστριας στην ΕΛΜΕ Πειραιά) και Γιώργου Καββαδία (συνταξιούχου και πρώην μέλους του ΔΣ της ΕΛΜΕ Πειραιά) ήταν ότι έχουν συνδικαλιστική δράση. Οι δύο πρώτοι γιατί διαμαρτυρήθηκαν μαζί με μαθητές ενάντια στη διαβόητη αξιολόγηση και ο τρίτος για συμμετοχή σε κινητοποίηση και δημόσια έκφραση άποψης», τονίζουν.
Βροχή πειθαρχικών
Παράλληλα είναι σε εξέλιξη πλήθος πειθαρχικών και ποινικών διώξεων ενάντια σε εκπαιδευτικούς στον Πειραιά για ποικίλους λόγους: Για συμμετοχή στην κινητοποίηση της ΕΛΜΕ Πειραιά (με στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ) ενάντια στις εξετάσεις PISA, για «ανάρμοστη συμπεριφορά εκτός υπηρεσίας», λόγω συμμετοχής σε κινητοποίηση στην επέτειο της δολοφονίας του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου – με βάση τις απαγορεύσεις συναθροίσεων στην πανδημία. Ποινικές διώξεις αντιμετωπίζουν επίσης εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις της ΕΛΜΕ Πειραιά σε φιέστα για τα ιδιωτικά σχολεία, ενώ για την ίδια κινητοποίηση διώκεται και ο και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, που συμπαραστάθηκε στους εκπαιδευτικούς.
Συνταξιούχος εκπαιδευτικός διώκεται πειθαρχικά για «κακόβουλη κριτική της προϊστάμενης αρχής» με αφορμή δημόσιο κείμενο που ασκούσε κριτική στις πολιτικές του υπουργείου, ενώ διενεργείται Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) για διατύπωση άποψης στο διαδίκτυο.
Πρώτη φορά μετά τη Χούντα
Η Χρύσα Χότζογλου, καθηγήτρια κοινωνιολογίας στο 8ο ΓΕΛ Πειραιά , διηγείται στο in.gr το χρονικό της δίωξης:
«Στο σχολείο που υπηρετώ, πέρυσι τον Μάρτιο, υπήρξε προσπάθεια να αξιολογηθεί νεοδιόριστη συνάδελφος. Οι μαθητές του τμήματος έκαναν αποχή και ως εκ τούτου η διαδικασία ακυρώθηκε. Στη συνέχεια υπήρξε κοινή διαμαρτυρία συναδέλφων, μαζί με τους μαθητές, όπου φωνάξαμε συνθήματα για τη δημόσια και δωρεάν παιδεία. Αυτό είχε ως συνέπεια να διωχθούμε, με βαριές πειθαρχικές κατηγορίες, που μπορούν να οδηγήσουν σε απόλυση. Παράλληλα, έχουμε και το ποινικό κομμάτι για διατάραξη δημόσιας υπηρεσίας, μετά από μήνυση του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Πειραιά». Όπως μας λέει, την 1 Οκτωβρίου παρέλαβε έγγραφο να εμφανιστεί στο πειθαρχικό συμβούλιο με το ερώτημα «της θέσης σε δυνητική αργία», μετά από αίτηση του υπουργού Παιδείας.
«Το όργανο αυτό είναι γνωμοδοτικό. Το ζητάει ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας, προκειμένου να προχωρήσει ο ίδιος με την υπογραφή του στη θέση μου σε δυνητική αργία – δηλαδή απομάκρυνση από την υπηρεσία από ένα ως δύο χρόνια – με το μισό μισθό, μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση, που μπορεί να οδηγήσει σε απόλυση. Επιβάλλεται σε περιπτώσεις πολύ σοβαρών αδικημάτων, όπως σεξουαλικής παρενόχληση.ς Όμως στη δική μας περίπτωση, οδηγούμαστε σε αργία και απόλυση για συνδικαλιστικούς λόγους. Είναι κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ μετά τη Χούντα για συνδικαλιστικούς