Αξιότιμοι διοργανωτές,
Κυρίες και κύριοι,
Επιτρέψτε μου κατ’ αρχήν να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια για τη διοργάνωση αυτού του Forum, μία εκδήλωση που αναδεικνύει τη σύζευξη της επιχειρηματικότητας, ειδικά στον πρωτογενή τομέα, με την υγεία, την καινοτομία και την αειφορία.
Ο τίτλος της εκδήλωσης, με τις θεμελιώδεις έννοιες που εμπεριέχει – Ύδωρ, Γαία, Ιερόν, Ειλή, Αήρ – μας υπενθυμίζει τις πρωταρχικές πηγές της ζωής και της ανθρώπινης ευημερίας.
Αυτά τα πέντε στοιχεία της φύσης δεν αποτελούν απλώς φιλοσοφικές αναφορές, αλλά θεμελιώδεις παράγοντες για μια βιώσιμη και ανθεκτική κοινωνία.
Στο σημείο αυτό λοιπόν, επιτρέψτε μου δύο σύντομες παρατηρήσεις που θεωρώ ότι εφάπτονται των θεματικών της εκδήλωσης.
Η πρώτη έχει να κάνει με την έννοια της πρωτογενούς παραγωγής ως σύγχρονη επιχειρηματική δραστηριότητα. Και η δεύτερη, τη σύνδεση αυτής της σύγχρονης δραστηριότητας, με την υγεία και την αειφορία.
Η σημασία της πρωτογενούς παραγωγής για τη Δυτική Ελλάδα δεν χρίζει ιδιαιτέρων αναλύσεων. Αποδεικνύεται από τα βασικά οικονομικά στοιχεία:
Ο αγροτικός τομέας αντιστοιχεί περίπου στο 10% της περιφερειακής οικονομίας, έναντι του 4% σε εθνικό επίπεδο, γεγονός που αντανακλά τον έντονο αγροτικό χαρακτήρα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και ιδιαίτερα, των Περιφερειών Ενοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας, όπου η απασχόληση στον πρωτογενή τομέα ανέρχεται σε 14,5% και 16,2% αντίστοιχα.
Ωστόσο, πρέπει να αποδεχτούμε και να τονίσουμε, ότι ενώ μιλάμε για έναν πολύ σημαντικό οικονομικό πυλώνα, που παράλληλα έχει άμεση σχέση με πολλούς άλλους τομείς – ακόμα και με την εξωστρέφεια της περιοχής μας – την ίδια ώρα μιλάμε για έναν τομέα που αντιμετωπίζει αρκετά συσσωρευμένα προβλήματα και μεγάλες προκλήσεις για το παρόν και το μέλλον του.
Το υψηλό κόστος παραγωγής, οι παλαιές και προβληματικές υποδομές, η ανάγκη για βελτίωση της μεταποίησης και της τυποποίησης προϊόντων, η αξιοποιήση της καινοτομίας και η χρήση έξυπνων πρακτικών στην αγροτική παραγωγή, είναι μόνο μερικές από τις μεγάλες προκλήσεις που όλοι έχουμε μπροστά μας.
Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, από την πρώτη κιόλας μέρα της θητείας μας, εδώ και πέντε χρόνια, έχουμε θέσει σε πολύ μεγάλη προτεραιότητα την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και την στήριξη των αγροτών μας.
Γι’ αυτό και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας, έχουμε αποδώσει πολύ μεγάλη σημασία στην επιτάχυνση όλων των εκχωρημένων δράσεων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και μέσα από το Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης, έχουμε δρομολογήσει πλειάδα έργων που ενισχύουν τις υποδομές και την ανταγωνιστικότητα του αγροτικού τομέα. Ενδεικτικά αναφέρω τα έργα εκσυγχρονισμού και βελτίωσης των αρδευτικών υποδομών, αλλά ακόμα και τις βελτιώσεις του οδικού δικτύου που εκτός άλλων, διευκολύνουν την μεταφορά αγροτικών προϊόντων και τη σύνδεση των παραγωγών με τις αγορές.
Επιπλέον, η διαχείριση των υδάτινων πόρων αποτελεί για εμάς προτεραιότητα. Και αυτό γιατί η Δυτική Ελλάδα είναι η «γη του νερού» και αυτό είναι ένα συγκριτικό πλεονέκτημα που δεν πρέπει να χάσουμε, προλαμβάνοντας από τώρα καταστάσεις που μπορεί να λειτουργήσουν ως άμεσες απειλές στο κοντινό μέλλον, όπως η κρίση λειψυδρίας που ήδη εμφανίστηκε στη χώρα μας και σε ένα βαθμό, προβλημάτισε και την δική μας περιοχή.
Πέρυσι, αντιμετωπίσαμε με επιτυχία τη κρίση λειψυδρίας που κατά κύριο λόγο απασχόλησε τμήμα της Ηλείας και συνεχίζουμε να σχεδιάζουμε παρεμβάσεις για να αμβλύνουμε ένα ζήτημα που είναι πολύ πιθανό να μας απασχολήσει και πάλι. Αυτό το ζήτημα θα λυθεί όμως οριστικά, μόνο με σύγχρονα και σημαντικά έργα, όπως ο πλήρης εκσυγχρονισμός οι υπογειοποιήσεις του αρδευτικού δικτύου, ώστε να μην χάνεται πολύτιμο νερό και να μην γίνεται σπατάλες.
Ο τίτλος της εκδήλωσης αναφέρεται σε «ευφυΐα». Σε αυτή την «ευφυΐα» αναφέρομαι και εγώ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη σημαντικών έργων για σύγχρονες υποδομές.
Και αυτή ακριβώς την «ευφυΐα» προσπαθούμε να ενισχύσουμε ως Περιφερειακή Αρχή, είτε μέσω του Εδαφολογικού Εργαστηρίου Δυτικής Ελλάδας, είτε μέσω της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης όπου, μεταξύ άλλων, ενισχύουμε τον τομέα της αγροδιατροφής, είτε μέσω του μεγάλου και πρωτοπόρου έργου των Ενεργειακών Κοινοτήτων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, το οποίο φιλοδοξεί να προσφέρει μειωμένες τιμές ενέργειας σε περίπου 140.000 κατ’ επάγγελμα αγρότες και τις οικογένειές τους.
Μάλιστα, στο σημείο αυτό οφείλω να τονίσω τη μεγάλη ενότητα και πίστη που όλοι μαζί οι τοπικοί φορείς επιδείξαμε σε αυτό το έργο, πετυχαίνοντας να πείσουμε και την κυβέρνηση για την σημασία του.
Γι’ αυτό και θέλω άλλη μία φορά να σας ευχαριστήσω όλους, αλλά και να ευχαριστήσω επίσης, την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό που αναγνώρισε τις προσπάθειές μας και μας εμπιστεύτηκε.
Εξάλλου, πιστεύω βαθιά ότι το συγκεκριμένο, αποτελεί ένα πολύ σημαντικό έργο ενεργειακής δημοκρατίας, όχι μόνο για τη Δυτική Ελλάδα, αλλά για όλη τη χώρα.
Και έρχομαι για λίγο και στον έτερο πυλώνα αυτού του Forum, που αφορά την «υγεία».
Προφανώς, δεν χρειάζεται να αναλύσω τη σημασία της.
«Υγεία πάνω απ’ όλα» λέμε όλοι. Και ξέρουμε τι σημαίνει αυτό.
Η υγεία όμως είναι πολυδιάστατη έννοια.
Αφορά την «υγεία» κάθε πολίτη ως καταναλωτή και άρα, την ασφάλεια και την ποιότητα των τροφίμων.
Αφορά και την «υγεία» της ίδιας της πρωτογενούς παραγωγής όμως και μάλιστα, σε δυο άξονες.
Ο πρώτος άξονας έχει να κάνει με την ουσιαστική έννοια του όρου και τις απειλές που υπάρχουν για την πρωτογενή παραγωγή.
Στο μυαλό μου έρχονται αμέσως – αμέσως, οι δύο μεγάλες απειλές που υπήρξαν πρόσφατα για την κτηνοτροφία μας. Η πανώλη και η ευλογιά των αιγοπροβάτων. Ευτυχώς, φαίνεται πως τις ξεπεράσαμε, με τις μικρότερες δυνατές απώλειες, χάρη στην πολύ μεγάλη, στην πρωτοφανή κτηνιατρική κινητοποίηση που υπήρξε, με την αμέριστη συμβολή του υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, των κτηνιατρικών διευθύνσεων και όλων των άλλων εμπλεκομένων.
Τους ευχαριστώ όλους θερμά.
Αλλά και δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι ο υγειονομικές απειλές στην πρωτογενή παραγωγή είναι πάντα υπαρκτές και πάντα σοβαρές, σχεδόν τόσο σοβαρές όσο και οι υγειονομικές απειλές για τον ίδιο τον άνθρωπο.
Και αυτό σημαίνει ότι πρέπει στη χώρα μας να αυξηθεί ακόμα περισσότερο το δίχτυ ασφαλείας για την αγροτική παραγωγή, έναντι κάθε απειλής, ενώ το ζήτημα αυτό θεωρώ ότι πρέπει να απασχολήσει ιδιαίτερα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η διατροφική ασφάλεια είναι μείζονος σημασίας για όλη την Ευρώπη, ειδικά στις μέρες μας.
Η «υγεία» της πρωτογενούς παραγωγής όμως, έχει και ένα άλλο νόημα.
Μεταφορικό.
Αναφέρομαι στην «υγεία» ως οικονομική ευρωστία των επιχειρήσεων, ως περιβαλλοντική ισορροπία και ως κοινωνική ευημερία.
Γιατί μία επιχείρηση που λειτουργεί με «υγεία» σέβεται τους εργαζομένους της, προάγει την καινοτομία, διαχειρίζεται υπεύθυνα τους φυσικούς πόρους και τελικά, συμβάλλει στην πρόοδο της κοινωνίας και στην συνολική οικονομική ανάπτυξη.
Για αυτό και εμείς, από τότε που μας επέτρεψε η πανδημία, ξεκινήσαμε ένα ράλι συμμετοχής στις μεγαλύτερες εμπορικές εκθέσεις αγροδιατροφής του κόσμου, επιδιώκοντας σταθερά να ανοίξουμε νέες αγορές για τα τοπικά προϊόντα.
Πλέον τα ποιοτικά μας προϊόντα βρίσκονται σταθερά στη SIAL, την ANUGA, τη FRUIT LOGISTICA τη BIOFACH και άλλες εκθέσεις, αναδεικνύοντας για πρώτη φορά αυτές τις επιχειρήσεις και προβάλλοντας την ίδια την κουλτούρα του τόπου μας.
Επιπλέον, μέσα από το νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να ενδυναμώσουμε την επιχειρηματικότητα στη Δυτική Ελλάδα και τη διασύνδεση της πρωτογενούς παραγωγής με την μεταποίηση, ενώ παράλληλα, θα συνεχίσουμε εντατικά τις προσπάθειες εξωστρέφειας, αξιοποιώντας κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο και κάθε ευκαιρία.
Κυρίες και κύριοι,
Σε μια εποχή ταχύτατων αλλαγών, με την κλιματική κρίση, την ενεργειακή μετάβαση και την ψηφιακή επανάσταση να διαμορφώνουν ένα νέο επιχειρηματικό τοπίο, οι επιχειρήσεις που θα επιβιώσουν και θα αναπτυχθούν είναι εκείνες που θα ενσωματώσουν τη βιωσιμότητα, την ψηφιακή τεχνολογία και την καινοτομία στον πυρήνα τους.
Ξέρουμε καλά ότι ο δρόμος που έχουμε να διανύσουμε στη Δυτική Ελλάδα είναι ακόμα μακρύς και ανηφορικός. Δυστυχώς, η εγκατάλειψη και οι παθογένειες δεκαετιών δεν ξεπερνιούνται από τη μία μέρα στην άλλη. Όμως, όλα τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας και όλοι οι δείκτες, δείχνουν ότι τα τελευταία χρόνια το βέλος στη Δυτική Ελλάδα έχει αντιστραφεί.
Από τα κάτω, έχει αρχίσει να δείχνει προς τα πάνω.
Η παραγωγή, η απασχόληση, η επιχειρηματικότητα στον τόπο μας παρουσιάζουν διαρκώς τάσεις βελτίωσης. Γι’ αυτό, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα συνεχίσουμε να επενδύουμε σε προγράμματα και δράσεις που ενισχύουν την ανάπτυξη παράλληλα με τη διατήρηση και αξιοποίηση των φυσικών μας πόρων.
Εύχομαι το φόρουμ αυτό να αποτελέσει μία σταθερή βάση ανταλλαγής απόψεων, διάχυσης της γνώσης και ενίσχυσης των συνεργασιών. Γιατί κάθε τέτοιο βήμα, συνεισφέρει στον κοινό στόχο που είναι η ευημερία όλων.
Και η ευημερία, πιστεύω βαθιά ότι θα έρθει όταν θα έχουμε μετατρέψει την πρωτογενή παραγωγή και την ύπαιθρο του τόπου μας σε πραγματικό πρωταγωνιστή.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ, ότι η ανάπτυξη έρχεται από εκεί που υπάρχει χώρος, αλλά και «δίψα» για προκοπή, όχι από τα κορεσμένα κέντρα.
Γι’ αυτό δουλεύουμε καθημερινά για μία Δυτική Ελλάδα που θα πρωταγωνιστεί.
Μία Δυτική Ελλάδα με «υγεία» και «ευφυΐα».
Σας ευχαριστώ πολύ και καλή επιτυχία στις εργασίες του φόρουμ.